Wandelknooppunten Hoe en Wat?

Ontstaan van het wandelroutenetwerkwandelknooppunten paaltje copy

Het wandelroutenetwerk is ontstaan nadat met groot succes in België en Nederland het fietsknooppunten netwerk is geïmplementeerd. In België en Nederland verrijzen momenteel mondjesmaat de wandelnetwerken. Elke provincie ontwikkelt, in samenwerking met de deelgemeenten, zijn eigen wandelnetwerk en zorgt dat deze aansluit op de naburige wandelnetwerken. De wijze waarop de wandelknooppunten worden ingedeeld en langs welke wandelroutes de wandelknooppunten worden geplaatst wordt door de provincie (en gemeentes) zelf bepaald. Doorgaans stellen zij een groep wandelaars samen welke de omgeving goed kent. Deze groep is verantwoordelijk voor de plaatsing en het onderhoud van het wandelnetwerk en de bordjes en paaltjes.

Hoe en Wat?

De essentie van wandelknooppunten is dat je tijdens het wandelen de route makkelijk kunt volgen aan de hand van routebordjes of -paaltjes. Het wandelnetwerk is opgedeeld in knooppunten. De knooppunten staan vaak ook op fysieke knooppunten zoals een kruispunt. Om van het ene naar het andere knooppunt te komen hoef je alleen maar de paaltjes of bordjes te volgen dat naar het gewenste knooppunteWandelaars routepointern verwijzen. Elk knooppunten verwijst via deze bordjes of paaltjes naar de naburige knooppunten. Het leuke van dit systeem is dat je vooraf een aantal knooppunten kunt selecteren welke samen een wandelroute vormen. Deze route is dan heel gemakkelijk te volgen aan de hand van de paaltjes of bordjes onderweg. Je moet alleen onthouden welke knooppunten je ook al weer geselecteerd hebt. Hier is de Routepointer weer een handig hulpmiddel voor.

Wandelnetwerken zijn, in tegenstelling tot fietsnetwerken, niet altijd voorzien van genummerde knooppunten. Hierdoor kun je de Routepointer niet op elk wandelnetwerk gebruiken. De niet-genummerde netwerken zijn vaak voorzien van standaard gekleurde wandelroutes. Deze leiden je via gekleurde bordjes langs de route. Deze routes zijn vooraf samengesteld. Je hebt op deze wandelnetwerken niet de vrijheid om zelf een route te plannen. 

Lees hier meer over wandelknooppunten en het wandelnetwerk in Nederland en België